Asset 2
b o w b o w

Herwaardering retraitehuis

 Retraitehuis wordt terug herenigd tot één geheel met de Paterskerk en z'n klooster.

Het voormalig retraitehuis maakte deel uit van de kloostersite paters Redemptoristen in Roeselare. Het was een plek voor stilte en bezinning. Menig inwoner van de stad herinnert zich vast het naschools op retraite gaan. Met dit gebouw wordt de site – kerk, klooster en retraitehuis – nagenoeg volledig herbestemd.

Het retraitehuis werd opgetrokken in 1911 in Vlaamse neogotische stijl naar ontwerp van L. Verstraete uit Izegem. Onder meer de gevelparementen met Brugse traveeën en maaswerk, de marmeren bevloering, de houten overwelving van de kapel en de monumentale schouwen in de twee zalen geven het gebouw haar grootse voorkomen. Omwille van haar historische en sociaal-culturele waarde, werd het retraitehuis met kapel in 1998 beschermd als monument.

Na 140 jaar leiden van retraites en het organiseren van volksmissies, gevolgd door enkele kortstondige invullingen, gaat bow samen met de opdrachtgever de uitdaging aan om een nieuwe bestemming te vinden voor het gebouw. Geleid door een ontwerpend onderzoek via masterplan wordt er gespeurd naar een gepaste invulling voor het retraitehuis, waarbij we de oorspronkelijke ruimtebeleving absoluut willen behouden en versterken. De ziel van de plek moet de herbestemming leiden. De herbestemming zal de plek herwaarderen.

Ben je op zoek naar een herbestemming van oude bedrijven of verlaten terreinen?

Laat het ons weten en we laten u meteen meedromen.

Contacteer ons

Specificaties

Locatie
Roeselare
Status
PiD Design
Oppervlakte
1690 m2
Klant
Triginta
Team
 bow architecten i.s.m. Herbé en Atelier Artisjok