b o w

Building information modelling

Building information modelling: een identieke digitale 3D-kopie van elk gebouw

Noem BIM geen digitalisatie van ontwerpen. Want BIM is veel meer dan een papieren tekening met de computer maken. BIM zorgt voor een revolutie in de bouwsector. Doordat het een exacte kopie is, kan je er zelfs virtueel in wandelen. Nog niet onder de indruk? Met onze BIM-software kunnen we bij bow architecten elke situatie simuleren: van noordpoolkoud tot woestijnheet. Eén druk op de knop en we kennen de reactie van het gebouw – letterlijk tot in de kleinste vezel.

Het building information model of kortweg BIM zal de komende jaren de hele bouwwereld op z’n kop zetten. Waar het optrekken van een gebouw vandaag nog voor veel bouwheren verrassend kan zijn – o die slaapkamer is kleiner dan ik dacht en kwam dat raam niet tegen de vloer? – is met BIM het gebouw van binnen en van buiten toegankelijk, volledig in 3D. Nog voor één spade de grond gaat, of bij herbestemmen, nog voor één baksteen is aangeraakt.

Schat aan informatie voor herbestemmers

Dat bouwplannen digitaal beschikbaar zullen zijn, zal ook het herbestemmen en het hergebruik een boost geven. Een gebouw ‘bimmen’ is een eenmalige inspanning die zichzelf dubbel en dik terugverdient. Zeker voor wie een gebouw een tweede leven wil geven, of later zelfs een derde, vierde, … Eens een digitaal bouwmodel, ‘twin’, van een gebouw bestaat, kan iedereen daar een schat van informatie uit halen. Denk aan ontwerpers, materiaaldeskundigen, projectingenieurs en stedenbouwkundigen. Allemaal zullen ze veel sneller dan vandaag informatie kunnen opvragen - en dat is in het voordeel van bestaande gebouwen en sites. We zullen sneller en beter kunnen herbestemmen, dankzij een schat aan informatie.

Proptech

Voeg aan die schat aan informatie ook artificiële intelligentie toe, of minstens slimme algoritmes, en je begrijpt dat digitale bouwmodellen zoals BIM voor een revolutie in de bouwwereld zal zorgen. En daarbovenop past BIM in het grotere plaatje van het opkomende proptech: allerhande technologie om gebouwen op financieel en bouwtechnisch vlak te beheren. Real time monitoring van de werf zal controle en onderhoud vergemakkelijken en verbeteren. De meest gedetailleerde informatie zal op elk moment beschikbaar zijn.

BIM ontketent een revolutie

Die onomkeerbare evolutie, zeg gerust revolutie, is dé reden waarom bow architecten vanaf dag één op de BIM-trein is gestapt. Al onze plannen zijn in 3D. Een dwarsdoorsnede nodig, letterlijk vijf centimeter verder dan de oorspronkelijke snede? Geen probleem, we hoeven er geen enkele extra tekening voor te maken! Een lijst nodig van alle ramen, met hun specificaties? Ook mogelijk in een muisklik!

Waar dat zal eindigen? Dat weten we zelf niet. Maar zeker is dat we over 25 jaar helemaal anders zullen omgaan met gebouwen, waarvan we tegen dan een veelvoud aan informatie beschikbaar zullen hebben dan vandaag het geval is. Wellicht is het tegen dan realistisch om alle mogelijke info meteen te consulteren, waar vandaag alleen de eigenaar van een perceel relatief vlot op te zoeken is.

Onze eigen BIM-champions

Bij bow architecten zitten we op de eerste rij. Amper negen procent van alle ontwerpen in ons land gebeurt vandaag  in BIM. Bij ons is dat al bij 100 procent van onze ontwerpen. Waar de meeste bouw- en architectuuropleidingen vandaag nog maar amper aandacht besteden aan building information modelling, leiden we zelf onze eigen BIM-champions op. En die voorsprong willen we nooit meer prijsgeven. Omdat we overtuigd zijn dat de voordelen vroeg of laat zo immens worden.

 

Ben je op zoek naar een herbestemming van oude bedrijven of verlaten terreinen?

Laat het ons weten en we laten u meteen meedromen.

Contacteer ons